Sunday, May 30, 2010

Miso Shiru (味噌汁)

Selepas beberapa siri memasak bersama Keiko san (udon, takoyaki, dan sushi), kali ini Keiko san meluangkan masa utk kelas memasak seterusnya iaitu.......mari membuat Miso Sup.
ebenarnye Miso sup tu kami memang selalu makan.....beli perencah siap bancuh je.....
Tapi takkan nak makan yg siap bancuh tu.......orang kate tak baik utk kesihatan......
Jadi atas permintaan Cik Yah ......maka Si Keiko san pun dgn baik hati cuba menunjukkan "skill" membuat sup ni. Kali ini....tetamu undangan dalam kelas memasak ni.......warga Fukuoka yg baru sampai iaitu..... Pn Linda (cik abang tak dapat dtg....sibok latihan badminton). Biasanye pengkritik tetap kita, tak lain tak bukan.....Pn Nora kita. (maaf le tak jemput kali ni........).

Keiko san tgh masak menu....ebi mayo (udang goreng mayonis).

Sementara tunggu makanan nak siap....budak2 macam biase le......
main2 sambil tunjuk bakat mewarna.


Eh....cantik le rambut kau......teknik "rebonding" ke.....
kenape tak perang rambut tu........

Jeng, jeng, jeng.......dah siap pun miso sup & ebi mayo kita.........
moh le jgn malu2 nak makan......kate Keiko san......

Budak2 jgn cerita le......sedap tak terkira........
mak budak pun tak ketinggalan.....

Oishii ne!




Keiko san & Linda san.
Pengkritik jemputan kali ni.

Sesi kedua......mari makan kek & puding.

TQ Keiko san........lain kali boleh le turun ilmu buat masakan jepun lain......
Oishiikata desu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...