Wednesday, July 23, 2008

Riang-Riang- "Semi"


Riang-Riang- "Semi" dalam bahasa jepun.

Pagi-pagi buta, sampai la nak tidur malam, kami kat sini didendangkan dengan bunyi riang-riang ni. Bunyi paling kuat waktu pagi dan petang, Bukan sekor dua saja bunyi, tapi banyak, kat bandar Tenjin, Hakata , Tokyo dan seluruh Jepun dah macam kat hutan plak,

Riang-Riang ni akan mengeluarkan bunyi pada musim panas, nak mengawan kot. Ada lebih kurang 30 spesis Riang-Riang kat Jepun ni. Riang-Riang ni dah macam budaya jepun, sampai ke lagu, layang-layang pun ada pasal Riang-Riang ni. Yang menariknya, Riang-Riang ni boleh hidup sampai 13 - 17 tahun. Tak tau pulak aku.
.
Antara nama-nama Riang-Riang dalam bahasa Jepun:
Higurashi
Aburazemi
Tsukutsuku boushi

Shirohama Hoikuen

------Shirohama Hoikuen, Bangunan dua tingkat, cantik gak

------Tingkat bawah ni ada padang, mainan dan kelas.
------Rutin harian menghantar anak ke sekolah, baru lepas keluar dari kelas syaza.
-----Rutin harian Alya, ambil buku yg tergantung kat belakang tu dan tampal stiker kat buku tu, benda tu macam kedatangan la..
-----Suasana Kelas Bunga Matahari "Kiku Gumi", Sesi kelas belum bermula lagi, guna masa ni main-main dulu.
-----Bersedia nak beratur kat padang,
------Suasana Kelas Iwani, Kelas Bunga Rose "Bara Gumi". Sibok mendengar taklimat dari sensei. paham ke wanie tuuu.
-----Wanie macam tak paham saja.... "nihongo wakarimasen"

-----Suasana kelas Syaza "Bobo Gumi". Kaum ibu sibok mengantar baby mereka. Syaza jangan nangis plak...
------Bobo Gumi
------Turun ke padang, Ada perhimpunan. Diorang nyanyi lagu sekolah,
------Sebelun nyanyi , kena senaman dulu, haik...haik....
------Taman permainan kat sekolah.


Monday, July 21, 2008

Cuti Marine Day























Hari ini adalah hari Cuti Umum Jepun (Umi no hi) sempena "Marine Day", ia juga dikenali sebagai "Ocean Day". Ia diraikan pada hari isnin minggu ketiga bulan Julai.


Cuti Umum ini adalah untuk menghargai restu laut dan mengharapkan kekayaan hasil laut. Bermula tahun 1995 ia telah diistiharkan menjadi Cuti Umum seluruh Jepun.


p/s Apa lagi kami pun tidak lepas peluang jalan-jalan tepi pantai untuk merasai nikmat bayu laut petang. Budak-budak ni pun tak ketinggalan main, mainan yang ada kat sini.

Sunday, July 20, 2008

Berkelah di Pantai Katsuma Pulau Shikanoshima

Summer:
Berkelah Kat Pantai Katsuma Pulau Shikanoshima, Bertolak pukul 11.00 pg sampai pukul 12.30 tgh, jarak tak berapa jauh tapi jalan sesak, balik pukul 6.00 ptg sampai pukul 7.00 mlm, sebab jalan sesak.

p/s waktu summer ni panas la.....

Sabar Wanie & Syaza, sat lagi kita makan. Nanti orang tengok malu






Seronoknya syaza, banyak topi, mana satu topi syaza.


















Jangan nangis, jap lagi kita mandi kat pantai.


Boleh tahan ramai orang kat sini


















Syaza posing ja lebih, bukan maandi pun.



















Alya: Adik jom kita buat rumah pasir...
Wanie: Ok...hajimemasyo...



















Syaza: mananya rumah pasir tu...
(tanya dalam hati)




Panas-panas ni kalau pekena ABC Penang ni sedap....
Jangan mare ya.. sini pun ada mesin mini buat ABC























Beratur dulu sebelum mandi.
Ops, sapa kat belakang tu...




















Jom kita naik bot....
Tunggu aku, tunggu aku....






Wanie: stop jangan lari








Partner masing-masing.




Fotogenik.



Sheikh: Sapa cepat kemas dapat hadiah



Dalam tempat ni la alya,
Alya: Ada ikan jaws ka.
Wanie: takut....





On the way balik, aku nampak tulisan "WARUNG BAGUS" ada jugak tulisan Bahasa Melayu kat sini.




Tuesday, July 15, 2008

Hakata Gion Yamakasa Festival



Perayaan ni sempena gabungan dua bandar, iaitu Bandar Fukuoka dan Hakata (antara perayaan terbesar di Fukuoka), Di adakan pada 1 Julai - 15 Julai setiap tahun, Kemuncaknya pada 15 Julai, 4.59 pagi. 7 bahagian dari Fukuoka ini bertanding menanggung pada bahu replika patung-patung mengelilingai bandar.


p/s Pagi-pagi buta sapa nak pi. Kalau ada kesempatan Musim panas tahun depan boleh pi kot





Tak lepas peluang, ambik gambar

















Ni dia replika patung-patung. Benda tu la depa angkat nanti , berat dia lebih kurang 1 tan. Ada macam-macam bentuk benda ni.
















Gambar waktu malam cantik jugak.











Persatuan Fukuoka-Malaysia



Duta Besar Malaysia Ke Jepun:
DATO' MOHD RADZI ABDUL RAHMAN














Atas jemputan Persatuan: Semua pelajar Kyushu Universiti hadir.
Mesyuarat 6.30 ptg-7.30 ptg.
Jamuan Makan: 7.30 mlm-9.00 mlm









































Sunday, July 6, 2008

Summer Picnic - Nagatani Dam

video


Trip Summer Camp ke Nagatani Dam- Keluarga Aku, Pak Sheikh dan Sohiful. Makan masa 20 minit dari Kaikan. Pegi pukul 11.15 am, balik 6.00 pm.
















































Gambar: Ehsan Pak Sheikh


















Gambar: Ehsan Pak Sheikh






























Gambar: Ehsan Pak Sheikh























Bersantai Beramai-ramai.










Syaza: Benda apa dalam ni, susah nak amik














Ibu: Syaza tu..... kakak main apa tu.....













Ibu: Air apa nie....masam...
Alya: He..he..






































Pegang kuat-kuat, jatuh nanti....




































Island City Central Park 5/7/2008



















video

Masa budak2 dulu mana ada benda nie....sekarang la teringin....
Bapak budak yang lebih.....






Ibu: Ayun laju-laju, sampai hujung sana....














Wanie: Apa tengok-tengok
Alya: Tak tengok pun. Tengok kamera la...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...